Tervetuloa Joroisten vesienhoidon sivuille. Toiminnan tavoitteena on Joroisselän ja Joroisten seudun vesien nykyistä parempi tila

Joroisselän kunnostustarve ja aikaisemmat selvitykset

Joroisselän käyttökelpoisuuden monipuoliseen virkistyskäyttöön  on  jo 1990- luvulla todettu heikentyneen ja aloitteita sekä osasuunnitelmia on tehty tilanteen korjaamiseksi. Jo 1990-luvulla alueelle on tehty vesiensuojelusuunnitelmia. Toiminnan tavoitteena on ollut Joroisselän rehevöitymisen pysäyttäminen ja parantaminen sekä paremman tilan turvaaminen myös jatkossa. Taustalla työlle on ollut mm. tavoite luoda edellytyksiä matkailulle. Joroisten sataman toteutettu kunnostus.1990-luvun lopulla kuului myös tähän kokonaisuuteen. Joroisselällä on ollut myös hoitokalastushanke minkä yhteydessä on tehty Joroisselän kunnostussuunnitelma. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella Joroisselän alueelle on tehty myös mm. luonnon monimuotoisuuden ja kosteikkojen yleissuunnittelua sekä kosteikkosuunnittelua. Yksityiskohtaisemmat tiedot: ”Joroisselän alueen selvitykset ja suunnitelmat” sivun yläosan palkista kohdasta ”tausta-aineistot”.

Kunnostustoimien on Joroisselällä  oltava toimenpiteiden tuloksellisuuden ja  saavutettujen parannusten pysyvyyden vuoksi kaksitahoisia. Toisaalta järveen tulevan kuormituksen vähentämiseen tähtäävillä toimenpiteillä on kuormitusta saatava vähennettyä huomattavasti. Toisaalta itse järvessä tapahtuvien toimenpiteiden, kuten poistokalastus ja vesikasvien poisto, avulla tuetaan ja nopeutetaan järven tilan paranemista.

Etelä-Savon pintavesien hoidon toimenpideohjelmassa Joroisselän valuma-alueelle on suunniteltu seuraavia maatalouden vesiensuojelutoimenpiteitä kuormituksen vähentämiseksi: suojavyöhykkeet, kosteikot, kasvipeitteisyys, ravinnetaseen hallinta. Järveen kohdistuvat kunnostustoimia ovat seuraavat: poistokalastus ja vesikasvien poisto. Haja- ja loma-asutuksen liittyminen viemäriverkostoon sekä haja-asutuksen jätevesiasetuksen mukaiset haja- ja loma-asutuksen kiinteistökohtaiset jätevesien käsittelyn investoinnit  vähentävät myös osaltaan Joroisselän kuormitusta. Lisäksi mm. virtavesien kunnostukset Liunassa tulevat parantamaan kalojen elinolosuhteita alueella.

Jätä kommentti

Avainsanapilvi